Tekemisen meininkiä

Leena Pölkki Suomen Keittiömestareiden hallitukseen

Keski-Suomen keittiömestariyhdistyksestä on valittu Oulussa 2021 pidetyssä SKM:n syyskokouksessa tulevalle hallituskaudelle Suomen keittiömestareiden hallitukseen yhdistyksemme jäsen Leena Pölkki.

Tulevan kauden hallituksessa jatkavat Markku Ojala (pj.), Petri Selander, Esa Koppelo ja Riikka Mantila sekä uusina hallituksen jäseninä jatkavat Jani Forssel, Leena Pölkki ja Risto Sundberg.

Lämpimät onnittelut meidän Leena!

May be an image of 1 person

Kuvassa: Leena Pölkki

Pertti Asikainen 70 vuotta

Marraskuun kuukausikokouksessa 21.112019 muistimme 70 vuotta täyttänyttä Pertti Asikaista. Pertti on pitkäaikainen yhdistyksemme jäsen ja todella aktiivinen talkoolainen, joka on aina valmis lähtemään vaikka lyhyelläkin varoitusajalla. Kiitos ja onnea Pertille!

Anne Rantanen, Kati Lemiläinen ja Pertti Asikainen

Teksti ja kuva: Joni Sippola

Virkistysreissulla Mäntän Klubilla 18.10.2019

Onneksi Keski-Suomen Keittiömestarit huomasivat alkavan syysväsymyksensä ajoissa. He heittivät essunsa nurkkaan, sammuttivat keittiöidensä valot ja lähtivät Mänttään virkistäytymään.
 
  Aluksi vierailimme Mäntän Klubilla, jossa Anu Huhtala esitteli meille Klubin upeat tilat sekä hyvän siivun Suomen historiaa ja paikallista kulttuuria Mäntän tehtaitten näkökulmasta. Emme tavanneet kummitusta, mutta saimme tutustua mm. Klubin salahuoneeseen ja herrain tupakkasalonkiin. Marskikin heitti meille yläfemmat, tosin mustavalkoisena seinältä.
  Erittäin maittavalle iltapalalle siirryimme keittiömestari Markku Aittolan isännöimään Ravintola Honkahoviin. Tutustuimme myös Honkahovin toimintaan. Ruoka oli hyvää ja juomaa oli riittävästi, eikä rantasaunassakaan yskää saanut. Oli sen verran mahtavat löylyt. Muutama hurja kävi piristämässä itseään myös hyisessä järvessä.
   Tästä reissusta virkistäytyneenä heidän on hyvä jatkaa valmistautumista tulevaan pikkujoulukauteen. Joku taisi ehdottaa, että otetaanko keväällä uusiksi?
Eikä kellään ollut mitään sitä vastaan.
Kiitokset Mäntän Klubi, Anu Huhtala, Ravintola Honkahovi, Markku Aittola sekä Chipsters Food, Harri Tiitinen ja Juha Vanhanen!
Teksti: Joni Sippola, sihteeri ja tiedottaja Kuvat: Leena Pölkki ja Lassi Heinonen

Jarko Äijäsen suklaakurssilla toukokuussa

Keski-Suomen Keittiömestarit osallistuivat 14.5.2019 suklaan käsittelykurssille. Suklaamestarina ja opettajana Jarko Äijänen.

 

Jarko kertoi alkuun erityyppisiä suklaita ja suklaankäsittelyvälineitä. Aloitimme työt suklaan temperoinnilla: perinteisesti graniitilla, mikrossa, vesihauteessa, ns. kisatemperoinnilla sekä suklaan käsittelyllä käyttökuntoon.

 

Valmistimme suklaasta erilaisia pursotettuja koristeita. Pääsimme tutustumaan ja kokeilemaan erilaisia kalvotekniikoita, telemaalausta, pritsausta päälle, pronssimaalausta. Opimme suklaakoristeiden leikkausta, suklaakiharoiden valmistamista, suklaahöyhenten valmistamista, suklaalehtien erilaisia valmistusmistapoja sekä opimme ns. pullonkorkkitekniikan.

 

Me kurssilaiset olimme todella innostuneita uusien asioiden oppimisesta. Keskustelimme jo uusien kurssien järjestämisestä mm sokerin käsittely kursseista. Kiitos Jarkolle opeista!

Teksti ja kuvat: Anne Rantanen

Virkistymisreissu Konneveden kansallispuistoon

Keski-Suomen Keittiömestarit ja Jyväskylän Paistinkääntäjät olivat yhdessä kevätretkellä  Etelä-Konneveden kansallispuistossa keskiviikkona 15.5.2019.

Vietimme upean ja unohtumattoman illan yhdessä nauttien mahtavasta luonnosta ja illallisesta.

Kuljimme helppokulkuista polkua pitkin Vuori-Kalajan uudelle laavulle, erittäin kirkkaan Vuorikalajan lammen rannalle.

Rannalla nautimme illallisen Metsäväen juhlapöydän antimineen. Alkuun nautimme herukkaiset snapsit.

Alkupalana lehteen kääritty kyyhkyterriini.

Pääruokana routapaistirullaa korvasienitäytteellä, keväistä salaattia luonnosta ja tummaa leipää kylmäsavuhirvellä.

Yllätyksenä meille tarjottiin kylmäsavustettua ahventa ja lohta siemennäkkärillä.

Ennen jälkiruokaa pääsimme tunnelmoimaan auringon laskiessa rumpu-ohjelmanumerosta.

Jälkiruokana nuotiokahvit ja karhunpojan omenaherkku.

Maukkaan aterin kera nautimme makuihin sopivia jaloja juomia.

Nautinnollisen illan ohjelman ja illallisen meille järjestivät Erä- ja luontopalvelu HyvänTähen sekä Virvatulen Taika. Lämpimät kiitokset Sadulle ja Teijolle ikimuistoisesta illasta!

Illan kiitokset lausuivat Jyväskylän Paistinkääntäjien vouti Sari Harvia-Jyllinmaa sekä Keski-Suomen Keittiömestareiden puheenjohtaja Anne Rantanen.

”Kaikki oli kohdallaan, seura ja maistuvat tarjottavat, täydellisessä sopusoinnussa ympärillä olevaan luontoon!

Teksti: Anne Rantanen             Kuvat: Martti Lehtinen

Mestarit tuomareina Taitaja-semifinaaleissa

Gradia Jkl Priimus isännöi ravintolakokkien- ja tarjoilijoiden taitajasemifinaaleja keskiviikkona 30.1.2019. Keski-Suomen keittiömestarit olivat vahvalla rintamalla kehittämässä tulevien alan ammattilaisten osaamista tuomaritehtävissä, yhdessä ravintolakokkilajin 2020 lajivastaavien Riitta Palhon ja Timo Rasinahon kanssa. Ravintolakokkien päätuomarina toimi Osaon koulutuspäällikkö, keittiömestari Esa Koppelo ja -tarjoilulajissa ravintoloitsija, yrittäjä Petra Grangvist Kuopiosta

Teksti: Riitta Palho Kuva: Mika Nykänen

Keski-Suomen keittiömestarit Joensuun liittopäivillä 9.-11.2.2018

Lämpimät onnittelut Cordon bleu-tunnuksista Keittiömestarit Anne Hiekkataipale, Tommi Lindholm ja Mikko Ruuth!

Tästä voit lukea Keskisuomalaisen 13.2.2018 julkaiseman artikkelin aiheesta:

Keskisuomalainen 13.2.2018

30-vuotisjuhla Finlandia Hotelli Albassa 18.11.2017

Keski-Suomen Keittiömestarit ry on perustettu vuonna 1987. Yhdistyksen perustava kokous järjestettiin Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitoksessa 7.11.1987, Yhdistystä oli perustamassa 15 jäsentä, jotka valitsivat yhdistyksen puheenjohtajaksi Harry Lilienkamphfin.

18.11.2017 juhlimme 30-vuotista taivaltamme Finlandia hotelli Albassa yhdessä kutsuvieraiden, yhteistyökumppaneiden ja ystävien kanssa. Tunnelma juhlassa oli lämmin ja ruoka hyvää.

Puheenjohtaja Anne Rantanen avasi juhlan ja nostimme maljan 30-vuotiaalle syntymäpäiväsankarille sekä 100-vuotiaalle Suomelle.

Vaikuttavan juhlapuheen piti Kamarineuvossa Erkki Fredikson. Puhe kokonaisuudessaan on luettavissa:

http://www.kskeittiomestarit.fi/tekemisen-meininkia/erkki-fredrikson…lassa-18-11-2017/ ‎

Juhlaillallisen menu:

Savumuikku ja palsternakkaa

Kylmäsavuhaukea ja -lohta, punajuurta

Kirjolohta, hamppua ja piparjuurikreemiä

Metsäsieni-punaviinikeittoa

Ylikypsää ja rosepaistettua karitsaa, valkosipuli-perunapyreetä, mustikkakukkoa ja tummaa havukastiketta

Aurajuustojäätelöä, pihlajanmarjavaahtokarkkia ja pihlajanmarjakapris

Valkosuklaa-omenakakkua, mesiangervovaahtoa ja kinuskipuolukoita

Makeita suupaloja

Kahvia Avec

Juhlaillallisen toteutuksesta vastasi yhdistyksen sihteeri, Alban keittiömestari, Lotta Hirvanen. Mukana illan touhuissa oli opiskelijoita Jyväskylän ammattiopistosta ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta. Lämpimät kiitokset opiskelijoille ja heidän ohjaajilleen!

Lämmin kiitos myös yhteistyökumppaneillemme juhlan onnistumisesta!

Art Celato, Chipsters, Harjulan tila, Hotelli Alba, Jyväskylän ammattiopisto, Kespro-noutotukku, Martinmäki, Metro-noutotukku, Peurunka, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Roslund lihakauppa, Vihannespörssi

Yhdistyksen ja Suomen Keittiömestarit ry:n myöntämät kunniajäsenyydet Keski-Suomeen:

Yksikönjohtaja Saara Kotamäki 2007

Hotellinjohtaja Paavo Laitinen 2007

Kyseiset henkilöt ovat suuresti vaikuttaneet pyyteettömällä tuellaan yhdistyksemme toimintaan, sen perustamisesta alkaen. He ovat tukeneet maakunnallisen ruokakulttuurin ylläpitämistä ja kehittämistä sekä eri tapahtumien, ja erityisesti Keski-Suomi à la Carten toteutumista ja Maakunnan Maut – kirjan aikaansaamista.

Suomen Keittiömestarit ry:n 2017 myöntämät:

Kunniajäsenyys

Kamarineuvos Erkki Fredriksonille

Kannattajajäsenyys

Myyntineuvottelija Seppo Valkeinen

Avainasiakaspäällikkö Matti Kortene

He ovat yhdistyksen historian aikana toimineet ammattikuntamme kehittämisen hyväksi esimerkillisellä ja merkittävällä tavalla.

Musisoinnista juhlassa vastasit Sonja Salla, laulu ja Karoliina Mäenpää, piano.

”On hetki, jolloin tuuli uinahtaa,

on hetki, jolloin tuuli valvoo.

On hetki ystävien,

on hetki rakkauden.

On hetki yksinäisen pienen ihmisen.

Kun ilta sulkee varjon ylle maan,

kun lamput asfaltilla kiiltää.

Niin odottaa kai sydän saa, kun kaikki unelmaa on vaan”

(Aarno Raninen)

Ilta oli täynnä ihania muistoja ja kohtaamisia. Suuret kiitokset kaikille juhlajärjestelyihin osallistuneille! Nyt kohti uusia seikkailuja, uusia vuosia!

Muikkuhimmeli ja sen tarina herätti juhlaväessä mahtavat naurut. Himmelin oli tehnyt Harry Lilienkamphf