Viini- ja kulttuurimatka Saksan Bernkasteliin 29.9.-3.10.2010

29.9. Lento  Tampere – Frankfurt Hahn

Majoittuminen Bernkastelissa (Wein & Gästehaus E. Prüm)

30.9. Koblenz ja Rhein-/Mosel-risteily
Lähtö Bernkastelista  – saapuminen Koblenziin, matka tehdään bussilla ja junalla.
Risteilyn jälkeen omaa aikaa kaupungilla.
Matkustamme junalla ja taksilla takaisin viinitilalle.
Illallinen olutravintolassa Bernkastelissa (Brauhaus Kloster-Machern)

1.10. Tutustuminen viinitilaan ja Bernkasteliin
Aamiaisen jälkeen viinikellarin esittely ja viinimaistelu.
Mahdollisuus tutustua omatoimisesti idylliseen Bernkastelin kylään.
Illallinen ravintolassa (Ratskeller Bernkastel-Kues).
Ravintolaan lyhyt taksimatka tai mukava 40 min kävely.

2.10. Kokopäiväretki Trieriin, Saksan vanhimpaan kaupunkiin.
Trierissä omatoiminen kaupunkikierros ja yhteinen lounas.
Lounaan jälkeen omatoimista tutustumista kaupungin nähtävyyksiin.
Trier – Saksan vanhin kaupunki
Saksan vanhimpana kaupunkina tunnettu Trier lepää viiniviljelmien ympäröimänä läntisessä Saksassa lähellä Ranskan ja Luxemburgin rajoja. Kaupunkikuvaa värittävät edelleen merkit muinaisten roomalaisten hallintoajasta, mutta matkailijaa kiinnostaa myös kaupunkia ympäröivä Moselin viinialue. Trierin kaupunki vietti 2000-vuotisjuhliaan vuonna 1984.

Roomalaisajan muistomerkit
Trier tunnetaan hyvin säilyneistä roomalaisaikaisista ja keskiaikaisista rakennuksistaan. Roomalaisajan muistot liitettiin vuonna 1986 maailmanperintölistalle. Rheinisches Landesmuseum Trier (Weimarer Allee 1) esittelee ennen kaikkea roomalaista esineistöä, mutta kokoelmien aikajana ulottuu merovingeistä, keskiajan kautta nykypäivään.
Kaupungin tunnetuin tuntomerkki Porta Nigra on parhaiten säilynyt roomalainen kaupunginportti Alppien pohjoispuolella. 100-luvulla rakennettu portti oli osa kaupunkia ympäröivää yli kuuden kilometrin pituista muuria, jossa portteja oli yhteensä neljä. Portti rakennettiin valtavista kivenlohkareista, jotka liitettiin toisiinsa ilman laastia metallikoukkujen avulla. Kaksoisportin keskellä on sisäpiha, jonne vihollinen saatiin ansaan. Portin latinankielinen nimi merkitsee mustaa porttia ja juontaa juurensa kiven tummentuneesta väristä. Porta Nigraan voi tutustua myös roomalaisen upseerin sotisopaan sonnustautuneen oppaan johdolla.

Porta Nigra Basilika
300-luvulla rakennettu keisari Konstantinuksen valtaistuinsalina toiminut Basilika oli 67 metrin pituinen 33 metriä korkea halli. Roomalaisten aikana tiiliseiniä peittivät marmori, seinämaalaukset ja kultamosaiikit. 1800 luvulteteenpäin rakennus on saanut palvella protestanttisena kirkkona.
Muita roomalaisajasta kertovia nähtävyyksiä ovat Kaiserthermen eli keisarilliset kylpylät, joiden rakentaminen aloitettiin 200-luvulla, amfiteatteri, jolla villieläimet ja gladiaattorit taistelivat sekä Römerbrücke eli roomalainen silta, joka kulkee yli Moselle-joen.

Myöhempien aikojen nähtävyydet
Keskiaikaisen Trierin keskuksena toimi Hauptmarkt-tori, jolla edelleen kohtaavat vanhan kaupungin tärkeimmät ostoskadut. Toria hallitsi St. Gangolf -kirkko, jonka torni toimi myös vahtipaikkana tulipalojen varalta. Sittemmin kirkko on jäänyt ympärilleen nousseiden rakennusten väliin ja joutuu tyytymään kurkistelemaan torille kattojen yli. Torilta kirkkoon kuljetaan barokkityylisen portin kautta.
Torilla pulppuaa myös Petrusbrunnen-suihkulähde vuodelta 1595. Suihkulähteen naishahmot kuvastavat kaupunginisien neljää hyvettä: Justitia miekan ja vaa’an kanssa (oikeudenmukaisuus), Fortitudo särkyneen pylvään kanssa (mielenlujuus), Temperentia (kohtuus) viinin ja veden kanssa ja Prudentia käärmeen ja peilin kanssa (viisaus).

3.10. Lento Hahn – Tampere.

Auf Wiedersehen in Deutschland!