Ruoka- ja Viinimatka Italiaan 2011

Keski-Suomen Keittiömestareiden ruoka- ja viinimatka Italiaan

Keski-Suomen Keittiömestareiden perinteisen ruoka- ja viini matkan suuntasimme tänä syksynä Italiaan. Lähdimme matkaan syysloman alla ja jo lentämällä Milanoon koimme lomatunnelman alkaneen. Kentälle saavuttuamme suuntasimme ensimmäiseen matkakohteeseemme, Astiin, jossa meitä odotti perinteisen tyylin hotelli palveluineen, Hotelli Salera. Hotelli sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Astin keskustasta. Hyvä hotellin sijainti huolehti osaltaan meidän päivittäisestä liikunnan tarpeestamme.

Hyvin nukutun yön jälkeen lähdimme tutustumaan Pollenzon kylässä sijaitsevaan viinipankkiin, joka sijaitsee Gastronomisen yliopiston yhteydessä. Itse rakennus on Savoijien- kuningassuvun rakentama kesäpalatsi, 1800-luvulta. Viinipankissa on n. 300 Italian eri alueilla tuotettavaa viiniä. Siellä on myös historiallinen viinikellari, joka on peräisin Savoijien ajalta. Ohjelmaan sisältyi viinipankin esittely ja kolmen Piemontelaisen viinin maistelu. Viinipankin yhteydessä on tasokas ravintola, Albergo dell`Agenzia, jossa nautimme maukkaan lounaan: veitsellä ohueksi hakattua raakalihaa, juustorisotto, Barolo-viinissä haudutettua vasikanpaistia ja jälkiruoaksi karvasmantelijäädykettä. Hyvät viinit oli myös merkittävässä roolissa ja meille tarjoiltiin muun muassa Barolo ja Moscato viinejä. Hyvän aterian kruunasi kuppi vahvaa espressokahvia. Lounaan jälkeen lähdimme tutustumaan Astiin tarkemmin vapaa-ajan merkeissä.

Sunnuntaiaamun valjetessa suuntasimme bussilla kohti Alban tryffelijuhlia. Matkaamme lähti myös paikallinen opas Marco, joka tarjosi selkeällä englanninkielellään ja asiantuntijuudellaan meille hyvää tietoa kohteesta. Alba on Piemonten tunnetuin tryffelialue ja juuri lokakuussa alueelta kerätään kuuluisaa valkoista tryffelisientä. Toripöydillä oli myytävänä ja maisteltavana tryffelisienten lisäksi myös muita paikallisia tuotteita kuten salameja, juustoja ja tietysti myös viiniä. Juhlintaan oleellisena kuului myös juhlakulkueita, musiikkia ja erilaisia esityksiä, joita katselemalla pääsi hyvin tunnelmaan mukaan. Alban kapeat kadut ja juhlahumu kuljetti kansaa välillä kovassakin tungoksessa. Lounaalle lähdimme Barbarescon kylään ja siellä Ristorante Antica Torreen. Lounaalla nautimme: kesäkurpitsa-pinaattipaistosta, kotona tehtyä tajarin-nauhapastaa lihakastikkeen kera, uunissa paistettua ja yrtein maustettua kania sekä jälkiruoaksi karamellivanukasta. Viineiksi oli valittu paikallisia viinejä ja aterian päätimme jo perinteikkäästi kupillisella vahvaa espressokahvia. Lounaan jälkeen palasimme vielä Albaan, jossa oli aikaa tutustua tryffelijuhlien tarjontaan.

Seuraavana aamuna lähdimme bussilla kohti Baroloa. Ohjelmassa oli vierailu Barolon markiisin viinitilaan. Meille oli järjestetty viinitilan esittely ja maistiaiset sekä maistuva lounas upeissa puitteissa. Lounaalla oli: kylmä vasikanlihaleike tonnikalakreemin kera, ravioli-pastaa voin ja salvian kera, lihahakkelusta Barolo-viinissa haudutettuna, ja jälkiruoaksi manteli(keksi) semi-freddo sekä lounaan päätteeksi kuppia vahvaa espressokahvia. Viineiksi meille oli valittu neljä tilan omaa viiniä. Lounaan jälkeen kävimme Barolon linnan yhteydessä olevassa Viinienoteekissa, jossa oli esillä alueella tuotettavat viinit. Teimme myös vierailun lähellä olevaan korkkiruuvimuseoon, Museo Cavatappi, jossa kuulimme lyhyen mutta mielenkiintoisen historiikin korkkiruuvien synnystä.

Tiistaiaamun valjetessa pakkasimme laukut ja lähdimme kohti Torinoa, jonne oli noin tunnit ajomatka. Matkamme taittui mukavasti maisemia ihaillen ja uusia kokemuksia odotellen. Torinossa majoituimme keskustassa sijaitsevaan suurkaupunkihotelliin, Hotelli Diplomatic, joka sijaitsi lähellä Porta Susan rautatieasemaa. Meillä oli päivä aikaa tutustua Torinon nähtävyyksiin ja vierailimme myös Eatalyssa, jossa on tarjolla yli 900 lähiruokatuottajan tuotteita, valtava viini- ja olut valikoima, kahdeksan teemaravintolaa, kirjakauppa, elämyskellari, museo, kokkaus ja viinikursseja eli Eataly on todellinen lähiruokatavaratalo.

Torinon illan tummetessa ryhmämme valmistautui viimeiselle aterialle eli illalliselle ravintola Ristorante del Cambioon (1757). Ristorante del Cambio on yhden tähden Michelin ravintola (2011). Upeat puitteet ja korkeatasoinen ruoka palveluineen jätti ryhmäämme kaksijakoisen tunnelman paikan ruokatuotteesta.

 

A pranzo con cavour
 
Il cardo gobbo di Nizza Monferrato
con vellutata all`acciughetta
 
Agnolotti tradiziomali del Cambio
al sugo d`arrosto
 
Tagliata di fassone piemontese
con salsa al Barbaresco
Le verdure
 
Tortinoal Gianduja projumato alla menta
 
Caffè
Vini
 
Dolcettod`Alba F. lli Ceretto 2010

Kirjoittaja: Anne Hiekkataipale, Keski-Suomen Keittiömestarit