Liittopäivät 2006

Suomen Keittiömestareiden Liittopäivät 2006 Jyväskylässä

Ammattikuntamme suurin ja tärkein kotimaan tapahtuma, Liittopäivät, järjestettiin tänä vuonna Keski-Suomen Keittiömestariyhdistyksen isännöimänä Jyväskylässä. Rantasipi Laajavuoressa 10.–12.2. pidettyyn tilaisuuteen osallistui Suomen Keittiömestarit ry:n jäsenistöä sekä yhteistyökumppaneita puolisoineen ympäri Suomea yli neljää sataa henkeä. Kaukaisimmat vieraat tulivat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Mukana järjestelyissä oli näkyvästi Jyväskylän ammattiopisto opiskelijoineen ja opettajineen. Yhteistyötä tehtiin myös Jämsän seudun koulutus keskuksen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun sekä lukuisten keittiömestareiden toimintaan liittyvien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Liittopäivien toteuttamiseen tarvitaan luotsi
Keski-Suomen yli kuusikymmenjäsenistä yhdistystä luotsaava puheenjohtaja Malla Haveri-Heikkilä kantoi vuoden 2006 Liittopäivien pääjärjestelyvastuun apunaan yli vuoden toiminut liittopäivätyöryhmä. Ensi vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä yhdistys sai järjestelyihinsä tervetullutta valmennusta ja vinkkejä myös edellisen tapahtuman järjestäjiltä, erityisesti Reino Hokkaselta. Kiitokset vielä hänelle.

Sosiaalisia kontakteja ja sääntömääräisiä asioita
Liittopäivien yhteydessä pidetyn sääntömääräisen liittokokouksen lisäksi tapahtuman ehdottoman tärkeänä tarkoituksena on kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden tapaaminen muutoinkin kuin työn merkeissä. Tämänvuotisten liittopäivien kokous oli sikäli merkityksellinen, että oli jälleen aika valita toimijat Suomen Keittiömestarit ry:n hallitukseen tulevalle nelivuotiskaudelle. Edellisen puheenjohtajan Martti Lehtisen väistyessä valittiin toimeen uudeksi puheenjohtajaksi Etelä-Suomen yhdistyksestä Jaakko Nuutila. Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Jaakko Antila Pirkanmaan yhdistyksestä, Kirsi Ekola Etelä-Pohjanmaan yhdistyksestä, Kai Järnström Turun yhdistyksestä, Ulla Liukkonen Karjalan yhdistyksestä sekä Jukka Tikkanen Savon yhdistyksestä, sihteeriksi valittiin Mervi Vilén-Peltoniemi Etelä-Suomen yhdistyksestä. Haluamme toivottaa onnea ja menestystä uudelle hallitukselle!

Työntäyteinen vuosi huipentui loppukiriin
Liittopäivien järjestelyt käynnistyivät hyvissä ajoin jo yli vuosi ennen tapahtumaa; taustatyötä tehtiin satoja ellei yli tuhat tuntia suunnittelusta käytännön järjestelyihin. Konferenssipaketin myynnistä ja varauksista vastanneen matkatoimisto Jyväskylään! Oy:n, yhteistyökumppaneiden ja oppilaitosten kanssa tehtiin tiivisti yhteistyötä. H-hetken lähestyessä talkoolaisia tarvittiin yhä enemmän ja viimeiset viikot ahkeroitiin niin keittiön esivalmistelutöissä kuin kattausten, koristeluiden, painotuotteiden, ohjelman suunnittelussa ja toteutuksessakin sekä oppilaiden perehdyttämisessä tilaisuuden hoitoon.

Liittopäiviä edeltävänä torstaina käynnistyi yhteistyökumppaneiden esittelytilojen rakentaminen, pakattiin talkoilla vieraille lahjoitettavat reput, käytiin läpi tulevien päivien pääkohdat, esivalmisteltiin tulevia päiviä keittiössä, tehtiin plaseerauksia, hiottiin oman rallitiimimme strategiaa ja tsempattiin Mallaa tulevia puheita silmällä pitäen! Vaikka osalla työryhmästä päivä venähtikin pitkälle aamuun tietokoneen ääressä, olivat järjestelyt lopulta hyvällä mallilla. Perjantai-aamuna yhteistyökumppanit saivat esittelytilansa valmiiksi ja puolilta päivin Hirvasen Lotta, Asikaisen Pertti sekä Nymanin Tommi infopisteessä saattoivat hyvillä mielin toivottaa saapuvat vieraat tervetulleiksi Keski-Suomeen.

Löytyykö uusia Grönholmeja ja Kankkusia?
Illansuussa, vieraiden asetuttua taloksi, suunnattiin kulkueena pirteässä pikkupakkasessa Laajavuoren laskettelurinteiden juurelle; tarkoituksena oli ratkaista lumi- ja jääolosuhteissa keittiömestareiden Talvirallimestaruus. Jyväskylän ammattiopiston opiskelijoiden organisoimassa mäkiautoilla ajetussa kisassa voittajaa haettiin paitsi nopeuden myös parhaan taktikoinnin, kisa-asujen sekä kannustusjoukkojen perusteella. Yleisö ja kilpailijat piiskattiin tunnelmaan ralliautoilija Harri Rovanperän esimerkkiajolla ja avajaispuheella. Itse kisassa oli kahdeksantoista nelijäsenistä joukkuetta, jotka kisasivat pareittain: ensin aika-ajot, sitten itse kisa pikataipaleineen – välillä piti vielä suorittaa tarkkuutta ja kekseliäisyyttä vaativia tehtävärasteja. Kun toimihenkilöt kirjasivat ylös selvät suoritteet, tuomarit tarkkailivat kilpailijoiden lisäksi kannatusjoukkojen toimintaa ja omaperäisyyttä. Keittiömestareiden rallissa siis pelkästään nopeus ei ratkaisut, vaan ne samat ominaisuudet kuin mistä meidät ammatissamme tunnetaan: luovuus, ryhmätyö, tarkkuus ja omaperäinen tyyli.

Taustatyötä oli tehty muuallakin kuin Keski-Suomessa, tämän saimme huomata rallijoukkueiden tiukoista tuloksista, toinen toistaan omalaatuisimmista ralliasusteista ja sitäkin omaperäisemmistä valmennus- ja kannustusjoukoista. Pieni pakkanenkaan ei päässyt pahasti puremaan ketään; lämpöiset telttatilat ahkerien juoma- ja muonitusjoukkojen ansiosta pitivät rallikansan varpaita myöten lämpöisinä.

Rallin vauhdikkaat jatkot pidettiin Jyväskylän Suurajojen jalanjäljissä Hotelli Laajavuoren yökerho Monte Carlossa Outside-orkesterin ja dj:n tahdittamina. Rallin jälkitunnelmista ja yöruokana tarjotusta vorschmakista ja kiusauksesta oli vielä yön tunteina nauttimassa suurin osa juhlakansasta. Rallimestaruus oli vielä tässä vaiheessa tiukasti varjeltu salaisuus; voittajajoukkueen palkitseminen tapahtui vasta lauantain juhlaillallisen yhteydessä.

Lauantaipäivään
Aamun tunneille jatkuneiden lauluharjoitusten myötä lauantaipäivä käynnistyi enemmän tai vähemmän vetreästi, mutta keskisuomalainen talvinen luonto esitteli ulkona parhaita puoliaan upeassa auringonpaisteessa. Seuralaiset olivat valmiita omalle hemmotteluretkelleen ja kokousväki siirtyi vähitellen auditorioon.

Hemmottelua
Seuralaisten ohjelma alkoi Hotelli Laajavuoresta, jonne oli kokoontunut iloinen ladyjen ryhmä valmiina aloittamaan päivän koitokset. Retken emäntänä toimi Marjaleena Pekkala. Tapahtumaan oli ennakkoon ilmoittautunut 22 henkilöä, mutta kun lähdön hetki koitti, oli linja-autossa kymmenen henkilöä enemmän. Kaikki pääsivät kuitenkin mukaan ja ylimääräiset järjestelyt suoritettiin matkan aikana.

Kiertoajelun kaupunkiesittelyn hoitivat kaksi Jyväskylän ammattiopiston palvelualojen matkailuvirkailijaopiskelijaa. He olivat laatineet mielenkiintoisen esittelyn Jyväskylän historiasta, kulttuurista ja nähtävyyksistä. Matkan aikana poikettiin Pandan tehtaanmyymälään makeisostoksille, josta siirryttiin ihailemaan Viherlandian kukkaloistoa sekä täydentämään astiavarastoja Hackmannin myymälään. Kierroksen päätteeksi vieraamme pääsivät shoppailemaan kävelykadun putiikeissa ja tavarataloissa.

Lounas nautittiin Jyväskylän ”huipulla” Ravintola Vesilinnassa. Sieltä saattoi ihailla upeaa kaupunkimaisemaa kirkkaassa talvisäässä. Ruokailun aluksi kuultiin Vesilinnan historiaa ja sen eri vaiheita vuosikymmenten aikana sekä tämän päivän ravintolan toimintaa. Lounaaksi nautittiin maukasta suppilovahverokeittoa ja kananpojanrintaa lisäkkeineen, ateria päätettiin virkistävään kahviin.

Lounaan jälkeen linja-auto suuntasi kohti ammattiopiston kauneudenhoito-osastoa, jossa vieraita odotti iltapäivän huipennus. Kampaaja- ja kosmetologiopiskelijat olivat järjestäneet virkistävän parituntisen hemmottelupaketin, johon kuului mm. kulmien värjäyksiä ja -muotoilua, manikyyrejä ja pikakampauksia. Kun hiukset oli viimeistelty, kädet hoidettu ja kasvoissa uudet ilmeet, oli aika suunnata kohti majapaikkaa ehkä pienille ”päiväunille” ennen illan juhlaa.

Liittokokous 2006
Seuralaisten nauttiessa Jyväskylän tarjonnasta, keskittyivät keittiömestarit yhteisten yhdistystoimintaan liittyvien asioiden hoitoon. Jyväskylän kaupunginjohtajan Markku Anderssonin ja Keski-Suomen yhdistyksen puheenjohtajan Malla Haveri-Heikkilän avaus- ja tervetulopuheiden jälkeen kokousväki tutustui yhteistyökumppaneiden tarjontaan kahvin lomassa. Tauon jälkeen paneuduttiin sääntömääräisiin liittokokousasioihin. Kokouksen välissä nautitun lounaan ja paikoin varsin tiukkasävyistenkin puheenvuorojen jälkeen kokous saatiin päätökseen ja Suomen Keittiömestarit ry:lle oli valittu uusi puheenjohtaja ja hallitus.

Ulla Liukkonen 50 v.
Kokouksen päätöskahvit juotiin Karjalan yhdistyksen puheenjohtajan Ulla Liukkosen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Jyväskylän ammattiopiston opiskelijat olivat opettajansa Marja-Leena Pitkäjärven johdolla valmistaneet Ullalle valtaisan täytekakun, jonka loppumista ei todellakaan tarvinnut pelätä. Keittiömestarit muistivat Ullaa Laurentia Oy:n lahjoittamalla vuoden innovatiiviselle keittiömestarille osoitetulla upealla Villeroy & Boch-astiastolla.

Ja eikun metsään…
Upea talvinen päivä oli kuin luotu lumikenkäkävelyretkelle. Suuren mielenkiinnon ja osallistujamäärän kerännyt iltapäiväohjelma sai liikkeelle liki sata keittiömestaria. Auringon ja liikunnan lisäksi patikoijat saivat nauttia taukopaikalla myös nokipannukahvista ja rommitujauksesta.

Kaunistautumista
Iltapäivän lähentyessä loppuaan vieraat suuntasivat kuka kauneusunille, kuka saunomaan – ja erityisesti naiset myös kaunistautumaan. Joukko ammattitaitoisia kampaajia ja meikkaajia oli juhlavieraiden käytettävissä ja ahkerien käsien ansiosta viimeisinkin daami ehti sopivasti illallistilaisuuden kättelyjonoon.

Juhlaillalliselle
Keski-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Malla Haveri-Heikkilä, Suomen Keittiömestareiden entinen puheenjohtaja Martti Lehtinen sekä hallituksen entinen jäsen Juha Niemiö ottivat juhlagaalan vieraat vastaan. Valmiiksi plaseerattuihin pöytiin siirryttiin varsin sujuvasti. Ainoat pienet, mutta sinällään ikävät jännitysmomentit koettiin muutaman osallistujan siirryttyä omavaltaisesti plaseeratulta paikaltaan toiseen pöytään. Täydessä salissa, jossa ylimääräisiä paikkoja ei ollut, oli melkoinen työ löytää paikkansa menettäneille sujuvasti vapaa paikka. Ilmoitus tyytymättömyydestä omaan pöytäpaikkaansa hovimestarille (tai meille järjestäjille pöytäkarttojen tultua esille) olisi säästänyt muutamia juhlaillallisvieraita ja allekirjoittaneen turhalta mielipahalta. Pahoittelumme vielä Teille, joille pystyimme järjestämään paikat vasta juhlatilaisuuden jo käynnistyttyä.

Äänessä olivat
Liittopäivien 2006 juhlagaalan tervetulopuheen piti Keski-Suomen yhdistyksen puolesta puheenjohtaja Malla Haveri-Heikkilä. Muita juhlapuhujia olivat Gissur Gudmundsson Islannin keittiömestariliitosta, entinen liiton puheenjohtaja Martti Lehtinen, sekä uusi valittu puheenjohtaja Jaakko Nuutila ja Tiina Lampisjärvi Finfoodista. Illan ohjelman juonsi näyttelijä Satu Säävälä, nainen, jolla olisi ollut vielä paljon takataskussaan, elleivät (perinteisesti) pitkäksi venähtäneet puheet olisi vienyt niin paljon aikaa.

He sen tekivät
Illallisen menun kävi esittelemässä juhlavieraille Hotelli Laajavuoren keittiömestari Markku Soikkala. Suomalaisista raaka-aineista, eri maakunnista tulevin vaikuttein kootun menun suunnittelutyöstä ja toteutuksesta vastasivat Jukka Kyllönen, Matti Muuronen ja Markku Soikkala. Esillepanon vastuutehtävissä toimivat lisäksi Jorma Honkanen, Marja-Leena Pekkala, Riitta Palho ja Janne Muuronen. Juomat illallistilaisuuteen valitsi Vuoden Hovimestariksi valittu Ulla Häkkinen Hotelli Yöpuusta. Jyväskylän ammattiopiston oppilaat työskentelivät niin ikään sekä keittiössä että salissa opettajiensa johdolla. Juhlasalin ja kokoustilan koristeluista vastasivat Jämsän ammatillisen maaseutuoppilaitoksen oppilaat opettajansa johdolla.

Puhtaita, suomalaisia perusmakuja ja selkeää esillepanoa noudatelleen menun viisi ruokalajia tarjoiltiin pöytiin sujuvana, vähäeleisenä oppilastyönä. Viinien kaato oli selvästi niitä ammattityönsä alkutaipaleella olevien tarjoilijaopiskelijoiden jännittävimpiä hetkiä, mutta kunnialla siitäkin selvittiin. Kiitospuheen illallisen ansioituneesti valmistaneelle ja tarjoilleelle henkilökunnalle piti Eero Mäkelä.

Ammattikunnan tunnusten jako
Juhla-aterian jälkeen siirryttiin illan toiseen kohokohtaan; ansioituneille keittiömestareille jaettiin juhlaillallisen teeman, Cordon Bleu, mukaisesti ammattikunnan tunnukset, käädyt. Estradilla nähtiin monia liikuttuneita tai yllättyneitä kasvoja. Keskisuomalaisista käädyt saivat Markku Soikkala sekä yhdistyksemme erittäin aktiivinen grand old man, Tarmo Salminen. Onnea heille ja kaikille käädyt saaneille!

Minä tanssin sun kanssasi aamuun
Pitkäksi venähtäneen illan päätteeksi päästiin vihdoin verryttelemään jäseniä tanssilattialle Los Humbalos-yhtyeen tahdittamana. Tarttuvasti soittaneen orkesterin rytmeistä ei valitettavasti päästy nauttimaan kovinkaan kauan, kun ravintolasalissa annettiin yllättäen valomerkki ja juhlakansaa kehotettiin siirtymään yökerhon puolelle. (Vakuutan, että tein kaikkeni vääryyden korjaamiseksi.) Suurin osa juhlakansasta taisi luovuttaa tässä vaiheessa tai siirtyi nauttimaan muiden ravitsemusliikkeiden tarjonnasta. Silti yökerhoonkin riitti vielä väkeä ja viimeisetkin hitaat tuli tanssittua.

Brunssi ja kotiin
Sunnuntai-aamu koitti ehkä monen mielestä liian varhain, mutta keittiössä oli jo varhain täysi höyry päällä. Kotimatkaansa jo vähitellen valmistautuva juhlakansa toivotettiin vielä kuohuviinin kera tervetulleeksi perinteiselle brunssille. Runsaan, rauhassa nautitun aamiaisen jälkeen vaihdettiin vielä viimeisiä kuulumisia ja toivoteltiin hyvää kotimatkaa.

Se on täytetty
Keskisuomalaiset istahtivat viimein aamun kääntyessä iltapäivän puolelle viimeisten kuohuviinilasillisten ääreen: olimme suoriutuneet tehtävästä. Yhdessä tehden oli saatu aikaan onnistunut ja mieliin painuva tapahtuma. Tokihan aina löytyy parannettavaa ja asioita, joita olisi voinut tehdä toisin, mutta se ei pelaa, joka pelkää. Tämä on ollut suurenmoinen opinpaikka ja ennen kaikkea osoitus yhteistyön voimasta.

Suurin osa asioista tarvitsee toteutuakseen katalysaattorin, sen ratkaisevan osasen, joka laittaa voiman liikkeelle ja pitää sitä yllä. Meillä se on Malla! Lämpimät halaukset naiselle, jolla on koostaan huolimatta suurta sisäistä voimaa ja sydän paikallaan! Olet ruususi ansainnut! Kiitos Malla!

Kirjoittaja Leena Pölkki, Keski-Suomen Keittiömestarit